De for altid rejsende

De for altid rejsende af Jonatan Tylsgaard Larsen

Anmeldereksemplar fra Byens Forlag

Kender du den type roman, der kan tage tid at læse, fordi den gør et helt særligt indtryk på dig, skaber en speciel stemning, eller du bare ikke vil have, at du skal forlade det univers, som du er draget ind i? Sådan en læseoplevelse var ”De for altid rejsende” af Jonatan Tylsgaard Larsen for mig.  

Emma er psykolog i Danmark, men har aldrig helt fundet sin plads i tilværelsen, efter at hendes barndomsveninde Clara forlod hende for tyve år siden. Alex fra USA var engang en meget lovende koncertpianist, men er nu på flugt fra sin fortid. Da han opsøger Emma, videregives en fortælling om skyld, jalousi og kærlighed – som på en magisk og fantastisk måde vikles ind i hinandens liv og livshistorier. 

Selv om handlingen kan lyde simpel, er det langt fra tilfældet. ”De for altid rejsende” tager læseren med på en poetisk rejse, hvor ordene og handlingen smelter sammen i en højere enhed, som romanen skrider frem. Tylsgaard henter inspiration fra magisk realisme, men har sin helt egen skrivestil, som er yderst fascinerende, og som jeg sjældent har oplevet før.  

”Han var mere en budbringer end en patient. Han havde talt om det mest grundlæggende i hendes liv på en måde, som om der stadig var håb for hende. Han havde vakt et begær efter mere, og når hun lukkede øjnene og lyttede intenst efter, blev hans stemme blødere og venligere, som om den tilhørte en gammel veninde”
Citat side 89 

Som læser bliver man taget med på en rejse, som umiddelbart starter ét sted, men slutter et andet. Men sådan er det ikke alligevel. Romanen er efter min mening utrolig genial i sit plot, og hvad der kan virke overvældende i romanens begyndelse, giver pludselig så meget mening på en sådan måde, at hvert et ord har en betydning. Det hele flettes sammen på en smuk og selvfølgelig måde.

”Jeg griber ud efter natbordet og mærker den sprækkede maling. Efter lidt søgen finder jeg sovepillerne i den røde æske. Det slår mig, at hele livet går ud på at skubbe tanken om døden væk fra sig. Hver dags adspredelse er som en pille. Den efterlader en bitter smag i ganen på vej ned til min allerede overfodrede mavesæk”
Citat side 150

Hovedkaraktererne er troværdige og langt fra perfekte. De har alle deres fejl og særheder. Det er befriende og genkendeligt, at alle mennesker fejler, og at vores liv formes ud fra mange forskellige omstændigheder – og mest af alt ud fra de relationer, vi har her i livet.

Jeg er begejstret og kan ikke andet end at give “De for altid rejsende” mange rosende ord med på vejen. Den er et friskt pust til litteraturen, drager læseren og er så velskrevet og poetisk smuk i sit sprog, uden at det bliver for meget. Tylsgaard formår at lege med sproget, samtidigt med at han har skrevet en fantastisk fortælling med et fængende plot.
Hvis jeg skal anbefale dig en bog lige nu, må det blive “De for altid rejsende”.

Skriv et svar

De for altid rejsende
Luk menu