Kastanjerødder

Kastanjerødder af Elvin Misimovic

Anmeldereksemplar fra Byens Forlag

Da jeg var i mine spæde teenageår, slugte jeg alt, hvad der var af litteratur, som henvendte sig til min aldersgruppe. Jeg føler ikke, at udvalget dengang var så stort, som det er i dag. Måske tager jeg fejl, men jeg har i hvert fald læst ’Martin og Victoria’ og ’Victorias år’ af Klaus Lynggard et utal af gange. Jeg har også læst Tine Brylds ’Liv og Alexander’-bøger utroligt mange gange. 

Da jeg blev spurgt, om jeg ville anmelde ungdomsromanen ’Kastanjerødder’ af Elvin Misimovic, var jeg ikke et sekund i tvivl om at takke ja. For ungdomslitteratur er en vigtig genre. Også selv om jeg er voksen i dag. 

’Kastanjerødder’ foregår i byen Kastanje – en lille provinsby i Jylland. Storbydrengen Yngve flytter hertil sammen med sin far på sin 11-års fødselsdag. Her bliver han ven med drengene Carl og Dahoud, hvis op- og nedture man følger bogen igennem. En dag sker der en tragedie i lokalsamfundet, der sætter drengenes identiteter og venskaber på prøve.  

Citat

”Han vidste godt, det ikke var hans rigtige venner på den måde. Lige så snart folk havde fået, hvad de ville have, forsvandt de igen. Men han kunne ikke være sur på nogen af disse børn, for i de øjeblikke følte han sig tættere på at have en ven og tættere på en eller anden forbindelse med et andet menneske, der ikke var hans mor.”

‘Kastanjerødder’ er en roman om ungdomslivet, men i den grad også en roman om, hvor vigtige og sårbare nære relationer kan være i livet. En roman om venskaber, kærlighed og det at være ung på godt og ondt. Man føler som læser så meget for hovedpersonerne, at det skærer i hjertet, når det går galt. Men man hepper også på dem og griner med dem.

Noget der for mig kendetegner en god roman – uanset genre – er dialogerne og persongalleriet. I ‘Kastanjerødder’ er persongalleriet heldigvis ikke karikeret, men for mig utroligt realistisk. Som læser kan man relatere til hovedpersonerne, og man føler og forstår deres tanker og handlinger. Derudover er dialogerne og tankerne meget relaterbare, spændende og humoristiske.  

Elvin Misimovic har en imponerende evne til at skrive let, humoristisk og alvorligt på en og samme tid.  Jeg læste denne bog hurtigt, men den sidder stadig i mig. Det er for mit et tegn på en fantastisk, realistisk og god læseoplevelse. Bogen får derfor mine varmeste anbefalinger.

Skriv et svar

Kastanjerødder
Luk menu