En forbandet bog

De Forbandede Af Joyce Carol Oates 


Udgivelse: 2014

Forlag: Gads forlag

Sideantal: 714

Princetons fine og elitære borgerskab står over for en stor, romantisk begivenhed: Slade-slægtens unge, smukke Annabel med hud så smuk som porcelæn og et sind så blidt som en engels, skal giftes med løjtnant Bayard. Det, der skulle være en smuk og hellig dag, ender med at blive det modsatte: Annabel bortføres af en mystisk mand i kirken, hvilket bliver starten på en lang og grufuld række af mystiske og umiddelbart uforklarlige hændelser, som får det fine borgerskabs facade sat på prøve.   


“(…) Han havde selvfølgelig aldrig talt skarpt til hende, men til tider havde hans bemærkninger en undertone af let ironi, som fik hende til at tænke på de unge, grønlige torne på hendes mors bedste rosenbuske, der så harmløse ud, men kunne gøre en hel del skade, hvis man ikke var forsigtig.” 


De Forbandede er en roman om frygten for det ukendte og ukontrollable, og den er med sine unaturlige fænomener en klassisk gotisk roman, som beskriver en forbandelse, der rammer Princeton i 1905-1906. 

“Kvindekønnets mysterier! Vi mænd kan aldrig gøre os håb om at favne jeres dybder, men kun forsøge ikke at drukne i dem.” 

Udover at være en gotisk roman, er De Forbandede også en roman, der gennem sine mange fortællerstemmer giver et godt tidsbillede af den tid, som romanen foregår i: Vi støder på kvindeundertrykkelse, racehad og i det hele taget en tid og by i forandring. 

“For sådan er Djævlens magt til at tirre os og skræmme os, så vi ikke ved, om vi er i hans magt eller blot har givet efter for barnlige fantasier” 

De Forbandede er på mange måder en krævende roman, som man skal give en chance. Det tog mig tid at forstå bogens præmis, men til gengæld viste den sig at være en rigtig pageturner. Det er en detaljefyldt roman med mange henvisninger til både virkelige og fiktive personer, hvilket sætter læserens historiske viden på prøve. Det er en roman, der udfordrer intellektet og fantasien, da den med sin mystik leger med mange fortællerstemmer og genrer;  Det være sig klassisk historiefortælling over filosofiske dialoger til dagbogsuddrag.   

Med De Forbandede har Joyce Carol Oates skabt en forbandet velskrevet bog, som varmt kan anbefales, hvis du søger en underfundig, historisk og gotisk roman.

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Hej. Jeg sidder som repræsentant for et forlag og vil meget gerne vide, hvad din mail-adresse er?

Skriv et svar

Luk menu